Sering terdengar omelan, ‘saya cikgu je atau ‘kerja biasa-biasa je, cikgu’. Apa definisi kerja biasa dan kerja luar biasa sebenarnya?

Menonton filem Adiwiraku membuatkan saya kagum dengan jiwa dan peribadi seorang guru bernama Cheryl Ann Fernando walaupun filem ini mengangkat watak murid-murid yang menjadi adiwira buat gurunya. Menjadi seorang guru bukan hanya memindahkan maklumat-maklumat daripada buku teks kepada muridnya malah menjadi guru bererti membentuk sebuah karakter murid yang mampan dan percaya akan diri sendiri.

Cikgu Cheryl menunjukkan contoh bahawa watak seorang guru bukan hanya berperanan di dalam kelas dan pada waktu sesi persekolahan namun guru juga harus memperuntukkan masa, tenaga dan wang tanpa mengharapkan balasan. Ketika Cikgu Cheryl mencari pelajarnya Kemboja yang tidak hadir ke sekolah dan berjumpa dengan ayahnya di rumah untuk memaklumkan perihal bahawa Kemboja adalah pelajar pintar yang mempunyai masa depan yang cerah, saya semakin faham bahawa apa lagi yang perlu ada pada seorang guru melainkan keyakinan dan harapan buat anak didikannya. Namun yang demikian, ada sesuatu yang menganggu fikiran saya ketika Cikgu Cheryl ingin membantu keluarga Kemboja dengan menghulurkan wang perbelanjaan dan dibalas oleh ayahnya, ‘sampai bila cikgu nak bantu?’.

Hal ini mengingatkan saya pada sebuah drama korea ‘School 2013’ yang juga mengetengahkan watak seorang guru yang mengambil berat tentang masalah yang menimpa muridnya dan akhirnya murid tersebut memilih untuk meninggalkan sekolah untuk membantu keluarganya setelah melakukan pelbagai peristiwa dan masalah di sepanjang persekolahan. Drama korea ni membawakan banyak lagi mesej yang berputar perihal seorang guru, murid dan pentadbiran sekolah. Apa yang membuatkan saya tertanya adalah sejauh mana seorang guru itu perlu ikut campur dan terlibat dengan permasalahan murid di luar sekolah apabila menyedari bahawa seorang guru juga mempunyai keterbatasannya yang tersendiri.

Menjadi seorang guru bukanlah suatu hal yang mudah. Hal ini adalah kerana, seorang guru perlu mempunyai pengetahuan yang kukuh dan mencukupi terhadap sesuatu subjek yang bakal diajar. Guru juga perlu mengetahui pedagogi dan kemahiran-kemahiran yang diperlukan sehingga perlu menunjukkan karakter dan peribadi yang boleh dicontohi dan dijadikan inspirasi oleh semua murid. Seorang guru bukan sahaja mengajar, malah perlu sentiasa bersedia dan sanggup belajar daripada pengalaman dan anak muridnya.

“Anak murid daripada keluarga senang datang sekolah untuk menuntut ilmu, anak murid daripada keluarga susah datang sekolah untuk kasih sayang guru”.

Guru yang menginspirasi adalah mereka yang mempunyai kecintaan dan minat yang mendalam terhadap profesion keguruan dan saya percaya, Malaysia mempunyai ramai susuk jiwa dan peribadi seperti Cikgu Cheryl Ann Fernando namun hanyasanya ia tidak didendangkan.

 

Disediakan oleh,

Aimi Shatirah

 


Hantar karya anda di emel [email protected].

Karya yang terpilih akan disiarkan di laman web Jejak Tarbiah dan mendapat baucar buku RM30!

Leave your vote

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.